Steenmarter verjagen

Bij overlast of schade door ongedierte dan is de steenmarter vaak niet het eerste waar we aan denken. Muizen, ratten of insecten komen in grote mate voor en zorgen voor veel overlast, maar tegenwoordig mag de steenmarter ook niet meer worden onderschat. Marters kunnen zich uitstekend aanpassen aan de leefwijze van de mens. Ze zijn door de jaren heen steeds minder schuw geworden en nestelen zich steeds vaker in tuinen en woningen. Ze zorgen voor overlast en richten regelmatig schade aan in auto’s en woningen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de steenmarter te verjagen.

Wat is een steenmarter?

marter verjagen

Kenmerken van een steenmarter

Steenmarters behoren tot de marterachtigen. Ze zijn familie van bijvoorbeeld de das, otter, hermelijn en de wezel. Een steenmarter heeft ongeveer de grootte van een kat. Ze zijn donker/bruinig van kleur en hebben een witte plek aan de voorwijze van de vacht. De staart kan tot ± 25 centimeter groot worden. Steenmarters zijn vaak te vinden in de buurt van mensen en komen af op voedselresten en afval. Het zijn roofdieren en ze schromen niet om kleine dieren als prooi aan te vallen. Denk bijvoorbeeld aan muizen, ratten, vogels en zelfs konijnen.

Leefwijze van de steenmarter

Een steenmarter leeft vooral in Europa en verspreidt zich steeds verder naar België en Nederland. De beestjes leven in de buurt van mensen en worden dan ook steeds vaker aangetroffen. Vogelhouders en pluimveehouders ervaren regelmatig overlast door de beesten. Ze eten graag vogeleieren en kunnen kippen aanvallen. Ze nestelen graag in boomholtes of in oude schuren. Ook worden ze vaak in woningen en onderin auto’s geconstateerd.

Steenmarter in de tuin

Steenmarters trekken vaak naar tuinen omdat daar voedsel te vinden is. Ze eten vrijwel alles wat eetbaar is in de tuin. Denk aan insecten tot konijnen en van appels tot vogelvoer. Wanneer u overlast door marters vermoedt, zorgt dan voor een goed afscherming van voedsel(resten) en zorg dat uw dieren zijn beschermd in afgesloten hokken. Over het algemeen blijven ze uit de buurt van honden en katten.

Schade en overlast door steenmarters

steenmarters in huis

Geluid en lawaai

Steenmarters zijn prachtige dieren, maar zorgen helaas voor veel overlast in en rondom de mens. Marters zijn nachtdieren en wanneer deze beesten zich in woningen hebben genesteld zorgt dat voor veel overlast in de nacht. De speelse beesten maken veel geluid en manoeuvreren zich gemakkelijk onder dakpannen, tussen muren en onder vloeren.

Stank

Net als ratten hebben steenmarters een vaste plek om hun behoeften te doen. Binnenshuis kan dit voor veel stank zorgen. Ook neemt de marter prooien mee naar binnen. Deze gaan uiteindelijk rotten en stinken en trekken weer vliegen en maden aan.

Schade

Misschien nog wel de grootste vorm van overlast is de schade aan auto’s en woningen. Een marter heeft een voorkeur voor een warme plaats om te nestelen. Plekken zoals onder de motorkap en in de muurisolatie zijn gewild. Ze staan bekend om het knagen op materiaal. Helaas zijn autokabels hier vaak de dupe van.

Wat te doen tegen steenmarters?

marter verjagen en weren

De steenmarter is een beschermde diersoort
Het bestrijder van steenmarters is door de wet verboden. Het is namelijk een beschermde diersoort. Het is dus niet toegestaan om de steenmarter weg te vangen, te verdelgen of het nest te verwijderen.

Steenmarter verjagen

Zorg er in eerste instantie preventief voor dat een steenmarter geen reden heeft om in uw omgeving te nestelen. Dat houdt in dat voedsel in en rondom uw tuin moet worden weggehaald. Zorg er daarnaast voor dat afval en dierenvoer goed wordt afgesloten. Voor de veiligheid van uw konijnen en kippen is het verstandig om regelmatig te controleren of de hokken goed sluiten.

Bij overlast is er eigenlijk maar een optie: de steenmarter verjagen en weren. Er zijn verschillende diervriendelijke manieren om dit te realiseren. Een veelgenoemde manier om dit te doen is door geurblokjes neer te leggen op plekken waar u ze vermoedt. Denk bijvoorbeeld aan een toiletblokje. Hoe doordringender de geur, hoe beter. Daarnaast kan het afdekken van bepaalde ruimtes met kippengaas effectief zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afdekken van mogelijke nestelmogelijkheden in uw woning en schuur. Ook kan het verstandig zijn om een rooster onder uw auto te plaatsen zodat ze hier niet gaan nestelen.

Er zijn ook een aantal diervriendelijke apparaten die mogelijk het probleem kunnen verhelpen. Zoals apparaten die ultrasoon geluid uitzenden of apparaten die kleine schokjes afgeven.

Maak een melding bij uw gemeente
Veel gemeentes hebben een meldpunt voor ongedierte. In overleg met uw gemeente kunnen er misschien maatregelen worden getroffen tegen de steenmarter.

Steenmarter laten verjagen

onderhoudscontract vliegenlampen

Het verjagen van de marter is niet altijd een gemakkelijke opdracht. In sommige gevallen kan vakkundige kennis over het verjagen van de steenmarter van belang zijn. Wellicht kunnen we u verder helpen. We brengen aantastingen en schades aan het licht en maken een goede inschatting van de juiste weringsmaatregelen. Daarnaast geven we adviezen over hoe u de steenmarter blijvend kunt verjagen. We werken uitsluitend met professionele middelen en voeren een kwalitatieve behandeling uit tegen een scherp tarief. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Op zoek naar de juiste weringsmaatregelen? Wij kunnen u adviseren.
Neem contact op voor meer informatie.

 ma t/m vrij | 8.00 tot 17.00

    Privacy instellingen

    We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

    Privacy verklaring | Sluit
    Instellingen